Irma Kopač

Irma Kopač
ZA TRENUTEK SE USTAVITE

Umetnost je imaginarni most, ki veže časovne in prostorske razdalje. Je duhovna stavba, zakladnica človeških idej in intuicije. Teh ima umetnica Irma Kopač z Žirovskega vrha dovolj, vedno znova preseneča z novimi likovnimi stvaritvami. Zadnja je, kombinacija likovne umetnosti s čipko.
Ustvarjalnost Irme Kopač si v slovenskem umetniškem prostoru zasluži posebno mesto. Redkim uspe svojo ustvarjalnost razvejati tako široko in pri tem ohraniti umetniško raven v vseh segmentih. Njej to uspeva, njeno merilo je kvaliteta. Naj bo metrsko platno ali košček stekla, list papirja, prazna stena, vsega se loti z enako odgovornostjo, v katero je vtkana toplina, ki sije z njenih umetnin.
Poljanska dolina, Žiri, Žirovski vrh so kraji, ki so nam dali že vrsto umetnikov, med njimi je tudi Irma Kopač. Po očetu spretnosti, po materi ljubezen je bila njena odlična popotnica za vstop na pot, ki pelje v svet umetnosti. Dokončala je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in se zaposlila kot grafična oblikovalka.
Štiri leta je obiskovala tudi Likovni tečaj Evridika v Sorici. Svojo ustvarjalno pot je razvijala v smeri vitraža, slikarstva in darilnega programa. V vse je vtkala toliko svojega znanja, odgovornosti, ljubezni in topline, da si je ustvarila, popolnoma svoj, lasten izrazni način, ki ga ne moremo prisloniti nobenemu vzorniku, kar se pogosto dogaja. V še tako majhnem darilu, voščilnicah, ki jih riše za pošto Slovenije, ali velikih vitražih, pletenicah in slikah, povsod je vtisnjen njen pečat prepoznavnosti.

Irma Kopač
Irma Kopač kozarec

Prvo samostojno razstavo je imela na Škofjeloškem gradu že leta 2002. Udeležuje se tudi skupinskih razstav, predstavlja slike, vitraže, in vse izdelke svojega obsežnega programa. Za poslikavo stekla, svetilko v tiffani tehniki, z žico opleteno steklenico in vazo okrašeno z spiralami iz žice, je prijela tri certifikate kakovosti Obrtne zbornice Slovenije.
Njen slikarski opus zajema krajine, figuraliko in ilustracije v tehniki olja, še raje pa akrila na platno. Zadnji dve leti je ustvarila zanimivo kombinacijo nasprotij, ki je prikazana na pričujoči razstavi. Na neizprosno strogo natančnost in trdnost hladno bele žirovske čipke, je priletel metulj, sinonim nežnosti in poljubov. V tem dvoboju zmaga nežnost, krila metuljev obvladujejo celotno slikarsko polje. Brezmejne razsežnosti morja zbledijo ob nežnih metuljevih krilih. Prava tema za današnji čas, v katerem še vedno zmagujejo moč, grobost, pohlep, brezobzirnost. Take zmage so kratkotrajne, v večnost zapisane ostanejo tiste, ki so pridobljene z ljubeznijo in toplino, kot metulji na teh slikah. Lepota, ki jo ustvari umetnik je večja od lepote v stvarnosti, to je čudovito skladje ideje in podobe. Umetnine, ki so nastale, nosijo s seboj sporočilno vrednost, tisto pravo in edino, ki jo je umetnica vtisnila v platna. Na videz hitre poteze čopiča, ki izkazujejo veliko slikarskega znanja, delujejo kot nekakšna vizija resničnosti. Nič dokončnega. Simbolika likovne govorice Irme Kopač je premišljena in hkrati spontana. S komplementarnimi pari barvnih nanosov ustvarja čudovite vibracije, svežina je ena izmed odlik njenega barvnega izražanja. Barvna kvaliteta in nasičenost sta jasno izraženi, razgrnjeni v odločnih širokih potezah na slikarski površini. Vezana je na stroge likovne forme, ki so pogosto samo nakazane, a s ploskovitimi nanosi čistih barv ustvarjajo likovno sporočilo. To sporočilo je svetlo, veselo, napolnjeno z ljubeznijo in hvaležnostjo, to sporočilo je želja, da tudi mi postanemo taki,
če zmoremo seveda.

Želja po izdelovanju vitražev iz pravega barvnega stekla, je Irmo popeljala v 15-letno delo in raziskovanje. Pridobila je znanje v poznavanju barvne svetlobe, kajti snovna barvila na platnu z mešanjem dajo drugačne vtise, kot mešanje barvnih svetlob. Pravi vitraži so narejeni tako, da dobijo polno izrazno vrednost šele, ko posije skoznje sončna svetloba. In tak je bil tudi njihov prvinski namen. Njeni vitraži so umetniški izdelek, ki odgovarja poleg drugega, tudi vsem likovnim pravilom. »Manj je več,« je ena težjih likovnih zahtev, ki je prav pri tej tehniki izrazita. Z nekaj kosi stekla doseči barvno skladnost, ravnotežje ali kompozicijo in privlačnost ob prehodu svetlobe, zahteva veliko znanja, ki ga ima Irma Kopač na pretek. Vitražiletnih časov, dreves v vetru, najrazličnejša polnila in vitraži pletenice, segajo medvrhunske izdelke. Čeprav na težkem steklu, delujejo lahkotno, igrivo veselo. Vse njene izdelke odlikuje izrazna umetniška estetika.

Miro Kačar

Več izdelkov boste našli v UNIKATMARKETU:
http://www.unikatnatrznica.si/unikatmarket/

Irma Kopač vaza