Kako spremenim svet?

Za boljši svet nas vseh lahko naredimo veliko že sami..
Zadnje dni se vse prevečkrat srečujemo z žalostnimi zgodbami o revščini, lakoti in pomakanju.. Žalostne zgodbe ljudi, ki ne živijo daleč stran, nekje tam, od koder se nas empatija niti ne dotakne več… Zgodbe se odvijajo že pri našem prvem sosedu, ki ga je sram, da bi o pomanjkanju govoril na glas, ker se sramuje, da se je  znašel v takem položaju.

Če bolje pomislimo, smo delno za veliko teh zgodb krivi tudi sami.

Nič lažjega kot nakupiti hrano v trgovskem centru, zraven mimogrede pokukaš še v kakšno trgovino, kjer si kupiš še kaj za oblečt, obut.. kak kos nakita, pohištva, ni problema, vse je tam, na dosegu roke.

Pa se kdaj vprašaš, komu na tak način namenjaš del svojega zaslužka in komu to koristi? Iz katerega konca sveta se je pripeljala zelenjava, ki jo kupiš v tej mega trgovini, kdo je sešil oblačila in čevlje, ki jih nosiš, kdo izdelal tvojo kuhinjsko mizo, kdo stol na katerem sediš?

Dostopnost izdelkov v mega nakupovalnih centrih je dobesedno izrinila male prodajalce. Veliki trgovci služijo, na veliko, slabo, če sploh plačujejo zaposlene, izdelke kupujejo tam, kjer so najbolj poceni, nabijajo vesoljne marže in tako povečujejo le svoj dobiček, za katerega so pripravljeni narediti vse, kar je potrebno. Ni jim mar za škodo, ki jo puščajo za seboj, ni jim mar za kvaliteto življenja zaposlenih, za skupnost v kateri delujejo, živijo, saj so zase in za svoje bližnje, po vsej verjetnosti že poskrbeli.

“Včeraj sem bil pameten in sem želel spremeniti svet, danes sem moder in spreminjam sebe..” (Roumi)

Sveta res ne moreš spremeniti, lahko pa spremeniš sebe.
Zavij po hrano kdaj na tržnico. Nakupuj oblačila, čevlje in darila od tistih, ki jih izdelujejo sami. Pokukaj kdaj na Bolšji sejem. Ko nakupuješ direktno pri ljudeh, narediš veliko več zase in za svojo skupnost, kot je videti na prvi pogled.
Posameznik, ki izdelke prideluje ali izdeluje, gara, da bi si prislužil svoj kruh.
V vsak svoj  pridelek ali izdelek je vložil svoje srce, veliko dela in časa, izkušenj in znanja.

Z vsakim nakupom nagradiš njegovo delo, skrbiš, da ne bo ostal lačen in da bo s svojim delom lahko nadaljeval tudi v prihodnje ter hkrati izboljšuješ kvaliteto življenja v svoji skupnosti, saj bo del zaslužka sigurno vrnil nazaj, v skupnost, preko davkov in prispevkov, kar bo izboljšalo kvaliteto življenja za vse nas.

Tako spremeniš svet v  katerem živiš !

Obišči večkrat naš UNIKATMARKET: http://www.unikatnatrznica.si/unikatmarket/
kjer so vsi izdelki izdelani s srcem in spretnimi rokami lokalnih posameznikov.