Naravno in Dišeče iz Radeža

Naravno in diđeče iz Radeža - Darko Kosem
Naravno in dišeče iz Radeža Darko Kosem
Naravno in dišeče?
Iz Radeža!

Naša pot izdelovanja
naravnih kozmetičnih izdelkov in vzgoja sivke
je bolj kot ne, splet naključij.

Zakaj “Naravno in dišeče iz Radeža”?

Marsikdo je dejal, da to ime ni marketinško zanimivo, vendar smo mi hribovci trmasti in je kar ostalo. Torej smo družina Kosem, izhajamo pa iz manjšega hribovskega naselja pod obronki Lisce, Lovrenca in Velikega Kozjega v bližini Sevnice in Radeč. Hkrati pa smo hoteli že z imenom nakazati, da so naši izdelki naravni in dišeči.

Naj najprej predstavim nasad sivke in izdelke, ki jih iz nje pridelamo.

Pred leti je žena kupila 4 grmičke sivke. Sam temu nisem posvečal pretirane pozornosti, vendar so 4 grmički čez leto ali dva postali grmi in ko sem razmišljal, kaj bi z njimi naredil, sem improvizirano predelal kotel za kuhanje golaža (moram povedati, da sva oba z ženo kemika) in rezultat je bilo nekaj tekočine, ki je krasno dišala. Takrat sem postal zasvojen s to žlahtno rastlino, še posebej zato, ker je sivka zelo nezahtevna rastlina, pri njeni vzgoji ni potrebna uporaba nikakršnih kemičnih pripravkov, kot so škropiva ali umetna gnojila, obenem pa je brez naravnih sovražnikov in se s tem popolnoma vklaplja v naš način življenja. Iz 4 grmičkov smo naš nasad povečali na preko 1200 grmičkov tako prave lavande in lavandinov (preko 10 različnih sort) in tudi okoli 200 grmov smilja, v fazi testiranja pa imamo še nekaj drugih vrst dišavnic. Eterično olje sami destiliramo na svojem destilatorju, na voljo imamo tudi 5 l destilator, s katerim izvajamo preizkusne destilacije, z njim pa lahko prikažemo destilacijo zelišč na delavnicah, sejmih in podobnih dogodkih. Glavna proizvoda iz sivke sta hidrolat in eterično olje, razvito pa še imamo nekaj drugih izdelkov, ki bodo tudi počasi prišli na trg, kot je npr. MaSiMed (koncentrirana raztopina Mg v sivkinem hidrolatu). Poleg nasada imamo tudi manjši čebelnjak, tako da imamo dovolj medu za svoje potrebe in smo eni redkih pri nas, ki lahko reče, da ima sivkin med. Načrtujemo, da bomo v njem imeli tudi ležišče za relaksacijo in vdihavanje čebeljega areosola.

Naravno in dišeče iz Radeža Darko Kosem
Druga velika skupina je naravna kozmetika.

Če bi mi kdo pred 10 leti dejal, da bom izdeloval mila in druge kozmetične izdelke, bi mu dejal, da je malo… Vendar! Naša družina, če se da, za Novo leto ne kupuje daril, temveč jih že vrsto let naredimo sami, s tem da vedno poskušamo narediti nekaj novega neobičajnega. Ko sva takrat z ženo razmišljala, kaj bi naredila, sva slučajno prišla do odličnega članka o doma narejenih milih. In tako smo naredili poskusno serijo, ki lahko rečem, milu sploh ni bilo podobna in je končala v smeteh, druga serija pa je že bila kar OK in primerna za darilo. Nekaj mil je ostalo in sem jih odnesel sodelavkam v službo in ker so bile z njimi več kot ne navdušene, so začela prihajata naročila. In tako se je začela zgodba NARAVNO IN DIŠEČE IZ RADEŽA. Do sedaj sem naredil preko 120 različnih vrst mil, z različno sestavo, vonji, tudi z neobičajnimi sestavinami (vino, kozje mleko, divji kostanj,..) Z leti je hobi prerasel v resno dejavnost, sámo dejavnost imamo registrirano kot s.p., kot kozmetični izdelek imamo registrirani 9 mil, v redni prodaji pa jih imamo 7. Za večino (sivka, ognjič, morska sol, meta-limonska trava, slez, zeleni čaj) imamo pridobljen certifikat za veganski izdelek, “Čebelje milo” pa vsebuje čebelji vosek ter je vlito na čebeljo satnico in tako predstavlja povezavo med čebelarstvom in kozmetiko.

Poleg mil izdelujemo tudi deodorante, ki so edini v Sloveniji in eni redkih v svetu, ki so na osnovi zeolita. To je vulkanska kamenina, ki je nastala z hitrim ohlajevanjem lave v vodi, ima pa izredno sposobnost vezave strupov kemikalij, vonjav,.. po drugi strani pa je kemično popolnoma nevtralna.

Zaradi tega so naši deodoranti koži bistveno bolj prijazni od podobnih izdelkov na trgu, posebej pa je pomembno, da ne preprečujejo potenja. Izdelujemo 4 različne vrste in sicer Pro Ea (osnovni ženski vonj), Pro Ea vegan (različica z veganskim certifikatom), Pro Ea Magnesium (za posebej občutljivo kožo), Pro Eo (moški vonj) ter Api neutrum (brez vonja, z dodatkom medu).

Za vse naše izdelke velja, da uporabljamo samo naravne surovine, brez kakršnih koli umetnih dodatkov, kot so konzervansi, aluminijeve soli, alkoholi, niso testirani na živalih in ne vsebujejo nano delcev.

Vsi izdelki, ki so v uradni prodaji, so registrirani na evropskem portalu za kozmetične izdelke, za surovine zagotavljamo sledljivost, sama proizvodnja pa je evidentirana in kontrolirana, kar velja tudi za gotove produkte.

Več naših izdelkov boste našli v UNIKATMARKETU:
http://www.unikatnatrznica.si/unikatmarket/naravnodisece/

Naj diši!